KIZLAR MANASTIRI

Kızlar Manastırı Turizme Açıldı

Sumela, Ayasofya ve Atatürk Köşkü'nden sonra Trabzon yeni bir turizm merkezine daha kavuştu.
       Trabzon'un en görkemli yeri olan Boztepe de bulunan ve yıllardan beri atıl bırakılan tarihi kızlar manastırı Belediye tarafından temizlenip, onarılarak turizmin hizmetine açıldı.
       Belediye Başkanının talimatları doğrultusunda bir aydan beri yapılan çalışmalar sonunda Kızlar Manastır'ı, Sumela manastır'ı, Ayasofya Müzesi ve Atatürk Köşkü'nden sonra Trabzon'un önemli bir turizm merkezi olarak ortaya çıktı. Manastır içerisinde Anakaya kilisesi, Çan Kulesi, Öğrenci Odaları, Misafir Odaları, Mezar Şapeli, Çilehane ve Kutsal Su gibi yerler bulunuyor. Kızlar manastarının trizme açılması dolayısıyla düzenlenen törene Trabzon valisi Sayın Hüseyin Yavuzdemir, Belediye Başkanı ile birlikte çok sayıda vatandaş ve turistler katıldı. Törende konuşan belediye Başkanı, Trabzon'a yeni bir turizm merkezi kazandırmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirterek, "Burası yıllardan beri içerisine girilemez ve atıl durumda bulunuyordu. Burayı restore değil, tamamen kendi imkânlarımızla ve kendi personelimizin fedakârlığıyla temizleyip düzenleyerek hizmete açıyoruz. Trabzon artık yeni bir turizm merkezine kavuşmuştur. Trabzon'a gelecek turistlerin kent de daha fazla kalmaları buradaki tarihi ve turistik yerlerin sayısına bağlıdır. Ne kadar fazla tarihi ve turistik yer olursa turistler orada daha fazla kalırlar. Bu amaç doğrultusunda Kızlar manastırı ayrı bir turizm merkezi olarak şehrimize turist çekecektir. Turistler artık sadece Sumela, Ayasofya ve Atatürk Köşkü'nü değil, burayı da gezerek Trabzon'da daha fazla kalmaları sağlanacaktır." dedi.

Manastırın Eski Halinden Görünümler

Törende konuşan Vali Hüseyin Yavuzdemir de, Kızlar Manastırı'nın turizme kazandırılması çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederek, tarihi ve turistik yerlerin sayısını artırırken, konaklama tesisleri sayısının da artırılması gerektiğini söyledi.

Restorasyon Sonrasından Görünümler

Kızlar Manastırı'nın Tarihçesi
KIZLAR MANASTIRI (PANAGHIA-THEOSKEPASTU)

Boztepe'nin yamacında şehre hâkim bir mevkide kurulmuştur. İki teras üzerine kayanın işlenerek inşa edilmesi nedeni ile çatısı kayadan oluşturulan manastır adını da "Tanrının Örttüğü-Theoskepatsu) bu özelliğinden almıştır. Kent merkezinde ayakta kalan tek manastırdır.

Manastır 14. yüzyılda(1349-1390) 3. Aleksios tarafından yaptırılmıştır. 18. ve 19. yy ilaveler yapılarak ve onarılarak son şeklini 19. yüzyılda almıştır. İlk olarak güneyde içinde kutsal su bulunan Kaya kilisesi ve onun girişindeki Şapel ve birkaç hücreden ibaretti. Kaya kilisesinin içerisinde kitabeler ve 3.Aleksios, karısı Theodora ve annesi İrene'nin portreleri yer almaktadır. Daha sonra 19. yüzyılda manastırın başpapazı Konstantions(1893-1906) adına yaptırılan kilise ve ona ait mezar ile yine 19. yüzyılda yapılan öğrenci ve misafir odaları mevcuttur. 19. yüzyıldan sonra kompleksi tamamlayan bir avlu etrafında sıralanan yapılar,
       1-Ana kaya kilisesine bitişik hizmet binaları
       2-Hücreler
       3-Öğrenci odaları
       4-Avludaki çan kulesi
       5-Daha geç bir devre ait ikinci bir kilise ve en dıştaki misafir odalarıdır.

İki teras üzerine kurulan manastır kompleksi yüksek koruma duvarları ile çevrilmiştir. Kaya kilisesinin içinde ve girişindeki dış duvarlarda bulunan freskler bugün oldukça bozulmuş durumdadır. Aleksios'un oğulları Anrokinos ve Manuel burada gömülüdür. 1923 yılına kadar kullanılan manastır, daha sonra terkedilmiştir.

Girls' (Theoskepastos) Monastery

It was built on the outskirts of Trabzon-Boztepe and is the only monastery that still remained in the city centre. It was firstly built by Alexious III and additions were made in the 18th and 19th centuries. Inside are the church built for the archbishop of the monastery, Konstantinos, and his tomb, guest rooms and student rooms. Buildings that were around the courtyard used to be the service buildings next to the main church, monk cell, student rooms, the bell tower in the yard and another church belonging to a later period and the guest rooms on the outermost.
       The monastery complex built on two terraces is fortified by high, guarding walls. Actively used until the early 20th century and later abandoned.